Dialooggesprek Heilzame Verwerking Slavernijverleden
za 24 aug
|Utrecht
Dialooggesprekken Museum Catharijne Convent - Doorwerking in wit perspectief
Tijd en locatie
24 aug 2024, 14:00 – 15:30
Utrecht, Lange Nieuwstraat 38, 3512 PH Utrecht, Netherlands
Over dit evenement
Vaak wordt gesproken over de doorwerking van het slavernijverleden in het heden. Maar wat bedoelt men daar eigenlijk mee? De doorwerking kent vele gezichten, en er leven uiteenlopende standpunten over.
Meld je aan voor een of meerdere dialooggesprekken bij de tentoonstelling Christendom en slavernij. Deze bijeenkomsten bieden ruimte om - onder leiding van een wetenschapper en een gespreksleider - met elkaar in gesprek te gaan over de betekenis van het slavernijverleden voor het heden en de toekomst. De drie dialooggesprekken zijn los te bezoeken.
Hoe ziet zo’n dialooggesprek eruit? Er wordt korte inleiding verzorgd door een expert, en vervolgens geeft de reflectant die ook gespreksleider is een reactie daarop vanuit de actualiteit. De meeste tijd is voor het gesprek met elkaar. Er is plek voor maximaal 15 aanmeldingen per dialooggesprek.
Op 24 augustus 14.00 - 15.30 is het thema ‘Doorwerking in wit perspectief’.
Inleider: Janneke Stegeman, theoloog en docent aan de VU.
Reflectant: Thandi Soko-De Jong, theoloog en onderzoeker aan de PThU.
De bijdrage van Janneke Stegeman zal gaan over de protestantse achterkant van wat Gloria Wekker witte onschuld noemt: de ideologie van witte superioriteit komt voort uit protestantse suprematie. In het huidige (post)seculiere zelfbeeld is de overtuiging dat we weliswaar een van origine Calvinistisch land zijn, maar dat we alles wat beperkend is aan het christendom achter ons hebben gelaten. Het goede hebben we wél meegenomen: de ‘joods-christelijke normen en waarden’, die universeel zouden zijn. Dat maakt het moeilijk de verbinding tussen protestantisme en racialisatie te zien.
Opgeven voor deelname
Meedoen aan de dialoogmiddag kan door opgave via deze link Dialoogbijeenkomsten Christendom en slavernij - Catharijneconvent