top of page
Screenshot 2024-02-13 at 14.41.35.png
figuur-heilzame-verwerking-slavernijverleden.jpg
blake102524-3.jpg

Deze publicatie is een initiatief van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam, de Evangelische Broedergemeente Amsterdam Stad en Flevoland en NiNsee, het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis. De titel van het boek “Heilzame verwerking van het slavernijverleden voor ‘wit’ en ‘zwart’“ is tevens het programma. ‘Wit’ en ‘zwart’ hebben elkaar nodig om tot verwerking te komen. Dat is verbeeld op de omslag waar ‘wit’ en ‘zwart’ elkaar vasthouden.

In dit boek vindt U de winnende bijdragen van een essaywedstrijd onder dit thema, toegespitst op de vraag wat de kerken kunnen doen. U vindt de toespraken op een symposium rondom dit thema (23-11-2019) van externe experts zoals Glenn Helberg en Alex van Stipriaan, en van denkers uit de kerken zoals Pearl Gerding en Johannes Welschen. Daarnaast staan 4 voorbeelden van hedendaagse prediking en bijbeluitleg afgedrukt, zoals die rondom Ket Koti 2019 zijn uitgesproken in erediensten van de deelnemende kerken.

Het boek besluit met enkele lijnen naar de toekomst: hoe gaan wij om met de Afro-Surinaamse spirituele traditie, hoe kunnen wij ons cultureel archief opschonen, en wat moet er gebeuren aan compensatie en genoegdoening.

Het boek is te bestellen via slubdenhaag@hetnet.nl en kost € 18.50. Daarbij zijn de verzendkosten in Nederland inbegrepen Betaling op factuur na ontvangst van het boek.

Hier kunt u diverse hoofdstukken downloaden

Bij overname van teksten dient dan te worden toegevoegd: met toestemming van de uitgever overgenomen uit: Heilzame verwerking van het slavernijverleden voor ‘wit’ en ‘zwart’; een bijdrage vanuit de kerken. Redactie Egbert Boeker, Rhoinde Doth, Urwin Vyent & Andreas Wöhle.

Amsterdam: Stichting Luthersche Uitgeverij & Boekhandel, 2020.

bottom of page