top of page

za 29 jun

|

Dordrecht

Herdenkingsdienst afschaffing slavernij

Op 29 juni organiseert de Stichting Heilzame Verwerking Slavernijverleden onder auspiciën van de Raad van Kerken in Nederland een herdenkingsdienst in verband met de afschaffing van de slavernij.

Herdenkingsdienst afschaffing slavernij
Herdenkingsdienst afschaffing slavernij

Tijd en locatie

29 jun 2024, 18:00 – 19:30

Dordrecht, Dudok-Erf 30, 3315 KA Dordrecht, Netherlands

Over dit evenement

Persbericht

Herdenkingsdienst slavernijverleden – Vol Hoop Op Weg

Op 29 juni organiseert de Stichting Heilzame Verwerking Slavernijverleden onder auspiciën van de Raad van Kerken in Nederland een herdenkingsdienst in verband met de afschaffing van de slavernij. De dienst vindt plaats in Huis van de Bron in Dordrecht om 18.00 uur en het thema is: Vol Hoop Op Weg.

Heilzame Verwerking Slavernijverleden

De Stichting Heilzame Verwerking Slavernijverleden voor ‘wit’ en ‘zwart’, afgekort tot Stichting HVSv, heeft als doel het slavernijverleden van Nederland en in het bijzonder dat van kerken aan de orde stellen. Dit om vervolgens met elkaar te werken aan bewustwording, erkenning, dialoog, verwerking en verzoening.

Tot nu

De stichting is in 2019 begonnen als werkgroep vanuit de Evangelisch Lutherse Gemeente van Amsterdam, in samenwerking met de Evangelische Broedergemeente Amsterdam en het NiNsee (Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en -erfenis). De afgelopen jaren diverse activiteiten georganiseerd, vaak samen met anderen. De meest in het oog springende zijn:

  • Het symposium Heilzame Verwerking Slavernijverleden in 2019
  • Een essaywedstrijd over het slavernijverleden van kerken
  • Een reizende tentoonstelling over kerk en slavernijverleden ter bevordering van dialoog
  • Publicatie van het boek Heilzame Verwerking van het Slavernijverleden voor ‘wit’ en ’zwart’.
  • Dialoogavonden en workshops op symposia en andere bijeenkomsten
  • Herdenkingsdienst in 2023 in samenwerking met de Raad van Kerken

Naast vertegenwoordigers van de al genoemde organisaties zijn ook leden van de Protestantse Kerk Nederland en de Nederlandse Gereformeerde Kerken actief binnen de stichting.

2024

De Stichting Heilzame Verwerking Slavernijverleden voor ‘wit’ en ‘zwart’ heeft samenwerkingsverbanden afgesloten met diverse organisaties. Voorbeelden daarvan: de Protestantse Theologische Universiteit, de Raad van Kerken, de Diaconie van de Evangelisch Lutherse Gemeente van Amsterdam, het NiNsee en SKIN (Samen kerk In Nederland).

In 2024 is in de 40-dagenperiode een webinarreeks georganiseerd over het slavernijverleden van kerken en de doorwerking naar heden. Deze reeks kan nog via de site van de stichting worden gevolgd.

De reizende tentoonstelling is geactualiseerd. Deze tentoonstelling reist door het land en is in kerken te zien, waarbij de nadruk ligt op het geven van informatie en het starten van dialoog over de betrokkenheid van kerken bij het slavernijverleden van ons land.

Andere activiteiten, zoals opnieuw een symposium en het organiseren van enkele bijeenkomsten rond de expositie deze zomer in het Catharijne Convent over Christendom & Slavernij, zijn in voorbereiding.

Opgeven voor de herdenkingsdienst in Dordrecht kan via info@hvsv-slavernijverwerking.nl

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bianca Groen – Gallant 06 20476411, voorzitter of Jan Holtland, secretaris, 06 46748062.

Onze website: Home | Hvsv Slavernijverwer (hvsv-slavernijverwerking.nl)

PERSBERICHT

Delen

bottom of page