top of page

za 25 mei

|

Renkum

Kerken & Slavernij, Reizende tentoonstelling

De mobiele tentoonstelling slavernijverleden heeft als doel om binnen christelijke gemeenschappen in Nederland het slavernijverleden en diens consequenties voor de huidige samenleving bespreekbaar, verkenbaar en verwerkbaar maken.

Kerken & Slavernij, Reizende tentoonstelling
Kerken & Slavernij, Reizende tentoonstelling

Tijd en locatie

25 mei 2024, 10:00 – 15 jun 2024, 17:00

Renkum, Utrechtseweg 93, 6871 DP Renkum, Netherlands

Over dit evenement

De mobiele tentoonstelling slavernijverleden heeft als doel om binnen christelijke gemeenschappen in Nederland het slavernijverleden en diens consequenties voor de huidige samenleving bespreekbaar, verkenbaar en verwerkbaar maken. Woorden, gesprekken, gedachten worden daden. Via een educatieve, mobiele tentoonstelling en workshop worden bepaalde (al goed onderzochte) aspecten van het slavernijverleden gedramatiseerd.

De tentoonstelling is vormgegeven door Vincent van Velsen. Van Velsen is kunsthistoricus, onderzoeker en curator met een achtergrond in kunst -en architectuurgeschiedenis. Van Velsen was ook de curator van de tentoonstelling ‘kerken en slavernij’ in het Luther Museum Amsterdam.

In de tentoonstelling Kerken & Slavernij / Heilzame Verwerking Slavernijverleden is de rol van verschillende kerken in het slavernijverleden onderzocht – waarbij met name Suriname centraal staat. Specifiek wordt er in de tentoonstelling ingegaan op de rol die de kerk speelde op de plantages en in het legitimeren van de slavernij. Ook is er aandacht voor religieuze abolitionisten, spirituele invloeden en de uiteenlopende ervaringen aangaande het geloof voor zwart en wit: structuren wiens erfenis in de vorm van misvattingen en onbegrip tot op de dag van vandaag in de geloofsgemeenschappen doorwerkt. De tentoonstelling is samengesteld door curator Vincent van Velsen, in samenwerking met de werkgroep Heilzame Verwerking Slavernijverleden van de Evangelische Lutherse Diaconie.

Delen

bottom of page